Garanti og reklamasjon – heving av bilkjøp

Garanti og reklamasjon – heving av bilkjøp

iStock-1132545202 (1)

Garanti og reklamasjon er to begrep som går igjen. Vi vil her se nærmere på begrepene og se nærmere på når du kan heve kjøpet. Det er en kjensgjerning at forhandler vil forsøke å utbedre så lenge som mulig og over så mange forsøk som mulig før heving av bilkjøpet kan være aktuelt. 

La oss sjekke om du har en sak å gå videre med

Vurderingen er gratis og uforpliktende
Author picture

Advokat Kjetil Lyngmyr

Garanti og reklamasjon – nærmere om begrepene 

Det er som forbruker lett å bli forvirret. Hva er garanti? Hva er reklamasjon? Hvor mange forsøk har egentlig forhandleren på å utbedre den samme mangelen? 

Garanti er en avtale mellom forbrukeren og forhandleren, importør eller tredje part. Nye biler selges som regel med 5 års nybilgaranti. Dette er i realiteten en avtale mellom den som stiller garantien og forbrukeren som kjøper bilen. Så lenge det er nybilgaranti blir det gjerne lite tvistesaker, såfremt mangelen blir utbedret. Vi ser imidlertid en del tilfeller der forhandler utbedrer over nybilgarantien uten å lykkes. Hvordan skal dette håndteres? 

Nærmere om forskjellen på garanti og reklamasjon  

Skal man ta begrepet på ordet, så er reklamasjon en klage forbrukeren fremsetter for å fremme et mangelskrav. Vi ser i dagligtalen at det mange forbinder garanti og reklamasjon som to forskjellige ting, noe som ikke er helt unaturlig. Reklamasjon relateres ofte til klager relatert til forbrukerkjøpsloven, hvor begrepet fremgår av forbrukerkjøpsloven § 27. Forskjellen på garanti og reklamasjon etter loven er i hovedsak at garantien følger av en avtale, mens reklamasjon etter loven altså er lovfestet. 

Garantidekning gir ikke fullgodt resultat 

I de alle fleste tilfellene er det slik at forbrukeren melder inn en garantisak, feilen blir utbedret og alt er vel. De mer krevende sakene oppstår når forhandler forsøker å utbedre over garantien, gjerne mange ganger og over lang tid, uten å lykkes. Garantien gir sjelden rett på noe mer enn nettopp utbedring. Skal du kreve erstatning, prisavslag eller heving av kjøpet vil det måtte skje med hjemmel i forbrukerkjøpsloven. 

Mangel bli ikke utbederet – kan kjøpet heves? 

En garanti er ikke ment å begrense de rettighetene som følger av loven. Dersom bilen er mangelfull etter garantiutbedring vil forbrukerkjøpsloven kunne gi hevingsgrunnlag, såfremt mangelen ikke er «uvesentlig» og man kan anse at forhandlers rett til å utbedre har er uttømt. Det vil som regel være tilfeller dersom forhandler har forsøkt å utbedre samme mangel 2 ganger eller mer. Langvarig utbedringstid som går over måneder uten at du har samtykket til dette kan føre til samme resultat. 

Opplevd mangel – hva gjør du? 

En god tommelfingerregel er at du alltid skal sende skriftlig reklamasjon og påberope deg rettigheter etter forbrukerkjøpsloven dersom det oppstår feil og mangler. Selger må da ta stilling til om bilen skal utbedres i samsvar med loven. Hvis bilen blir fikset uten noen form for utlegg eller videre beskjed til deg som forbruker, må det i utgangspunktet være rimelig å legge til grunn at selger har benyttet seg av sin utbedringsrett. Dersom det dukker opp forbehold, ord som «goodwill» eller lignende bør man være mer på vakt. 

Det hører etter vår erfaring sjeldenheten til at en seriøs bilforhandler utbedrer mangler over garanti, men samtidig hevder forholdet ikke er en mangel etter loven. Har bilen nybilgaranti er det imidlertid forståelig at forhandler ønsker å dytte regningen videre på fabrikken eller importøren såfremt det er en feil som dekkes av denne. 

Gjentatt feil som ikke blir utbedret 

Opplever du at samme feilen blir forsøkt utbedret flere ganger, uten at mangelen faktisk blir utbedret, slik at heving av kjøpet kan være aktuelt er det viktig å huske på regelen om at selgers avhjelpsrett er begrenset av forbrukerkjøpsloven § 30. Selv om bilen har garanti og det tilbys garantiutbedring har ikke nødvendigvis forhandler rett til å utbedre ved gjentatte feil og mangler. 

Mangelen er ikke «uvesentlig» – heving av bilkjøp 

Dersom avhjelpsretten ikke lenger i behold og mangelen ikke er uvesentlig har du etter forbrukerkjøpsloven § 32 rett til å heve kjøpet. Kjøpesummen og bilen skal returneres. I tillegg til kjøpesummen har forbrukeren krav på forsinkelsesrenter, mens selger kan ha krav på nyttefradrag. 

Terskelen for å heve et forbrukerkjøp er ikke særlig høy. Dette illustreres i «Nybil – dommen» med referanse Rt. 2015 s. 321. Dersom mangelen imidlertid kan avhjelpes adekvat med et prisavslag, vil dette kunne spill inn i hevingsvurderingen. Dette gjerne med henvisning til dom med referanse Rt. 1998 s. 1510. Det skal gjøres en samlet vurdering hvor retten må ta stilling til om det er rimelig for forbrukeren å si seg løst fra kontrakten. 

Har du en sak å gå videre med? 

Vi har ekspertise på bilsaker. I løpet av kort tid vil vi ofte se om du kan ha en sak å gå videre med. Vi tilbyr en gratis og uforpliktende vurdering, så blir det opp til deg hva du vil gjøre videre i din sak. 

«Alle» bilforsikringer dekker utgifter til advokat 

Har du kjøpt bilen som privatperson og forsikret den? Eller har du solgt en bil som privatperson og hatt den forsikret på salgstidspunktet? Ja, da har du forsikring som dekker utgifter til advokat inkludert i forsikringen. Dette kalles rettshjelp. Forsikringen dekker advokatutgifter med inntil kr 100 000, mot en egenandel. Vi hjelper deg gjerne med å få dekningen på plass, noe forsikringsselskapet ofte ønsker at advokat utfører. 

Vi vurderer din bilsak. Gratis og uforpliktende!

Reklamasjon er en klage. Av bevishensyn bør den være skriftlig. Ved reklamasjon gir kjøper beskjed om at mangel påberopes og det kan/bør også gis uttrykk for hva som kreves. Særlig gjelder dette ved hevingskrav etter kjøpsloven. Her gjelder en egen frist for å fremsette krav om heving. Ellers må man være obs på at fristen for å reklamere er todelt. Den ene fristen gjelder reklamasjon «innen rimelig tid», mens den andre fristen regulerer absolutt frist for å reklamere. Denne er 2 år etter kjøpsloven og 5 år ved forbrukerkjøp. En reklamasjon som er for sent fremsatt medfører ofte at kravet må ansees bortfalt. Mangelen kan ikke lenger gjøres gjeldende. Fra dette utgangspunktet kan likevel mangel gjøres gjeldende i enkelte tilfeller. I forhold til den relative fristen, kravet til reklamasjon «innen rimelig tid», kan en for sent fremsatt reklamasjon likevel gjøres gjeldende dersom selger begir seg inn på realitetsdrøftelser uten å påberope at reklamasjonen er fremsatt for sent. Reklamasjonsfristen kan også settes til side dersom selger beviselig har opptrådt uredelig. 

Mangel i dagligtalen er ikke det samme som mangel i lovens forstand. Mangel er en fellesbetegnelse for en rekke forhold som kan medføre at kjøper har et krav mot selger. Grovt skissert vil mangel foreligge i følgende tilfeller der det foreligger brudd på avtalen, selger har gitt uriktige opplysninger om objektet, selger har gitt uriktige opplysninger om objektet eller objektet viser seg å være i (vesentlig) dårligere stand enn det kjøper kunne forvente. Nærmere om hva som er mangel fremgår av kjøpsloven §§ 17, 18 og 19. I forbrukerkjøpsloven er mangelsbestemmelsen særlig §§ 15 og 16. 

Kjøper kan ved mangel på objektet kreve utbedring, prisavslag, erstatning heving heving av kjøpet. 

Selger har rett til å få oppgjør for kjøpesummen. Ved mangel på bilen kan selger kreve å få utbedre mangelen. 

Dekning av advokatutgifter forutsetter følgende: 

For at selger skal få dekket advokatutgifter må bilen ha vært forsikret på salgstidspunktet. Dette gjør de aller fleste. Men, dersom du tar forsikringen av bilen en periode før du selger den vil du senere ikke kunne få dekket rettshjelp under forsikringen. 

For kjøper gjelder at bilen må ha vært forsikret på tidspunktet for grunnlaget for uenigheten(«tvisten») og når uenigheten oppstår. De fleste kjøpere i dag tegner alltid forsikring umiddelbart ved kjøpet og holder forsikring i kraft etter det. 

Felles: 

Det må sannsynliggjøres at det foreligger en «tvist». Det vil si at kjøper har fremsatt et krav og at kravet helt eller delvis er bestridt av selger. Typisk vil dette gjelde der kjøper har fremsatt et skriftlig mangelskrav og dette mangelskravet er skriftlig bestridt av selger. 

Merk at alle privatpersoner har rettshjelp inn unden den ordinære bilforsikringen. For næringsdrivende må det foretas en nærmere sjekk av de konkrete vilkårene. 

Dekningen er som regel på kr 100 000 for privatpersoner. For næringsdrivende kan den være vesentlig høyere. Egenandelen er som regel omkring kr 4000, men noe høyere for næringsdrivende. Når egenandelen er betalt har man 80% dekning inntil makssummen. 

Merk at det kan være en meldefrist. Vi søker ofte for våre klienter ved oppstart av oppdraget. 

Vilkår kan variere og det er derfor nødvendig å sjekke hver enkelt forsikring.