Har du levert bilen til utbedring flere ganger, men opplevd at mangelen ikke blir utbedret? Forbrukerkjøpsloven § 30 regulerer selges rett til å utbedre. Selger må utbedre «innen rimelig tid» og utbedring skal ikke være til «vesentlig ulempe» for forbrukeren. Vi ser at svært mange forbrukere er veldig tålmodige med forhandlere. Ofte har forbrukeren et godt hevingsgrunnlag dersom forhandler ikke lykkes med å utbedre mangler tross mange forsøk eller fordi utbedringen tar for lang tid. Har selger hatt to forsøk på utbedring av det som for den alminnelig forbruker.
Advokat Kjetil Lyngmyr
Forbrukerkjøpsloven § 29 regulerer forbrukerens rett til å kreve retting eller omlevering (fellesbetegnelse: «avhjelp»). Formålet er at selgeren skal bringe tingen i kontraktsmessig stand, slik at forbrukeren får den feilfrie varen som er lovet. Bestemmelsen fastsetter videre at ulike vilkår kan begrense forbrukerens krav på én bestemt form for avhjelp, blant annet dersom kravet medfører «uforholdsmessige kostnader», jf. § 29 første ledd.
Samtidig påpeker § 29 tredje ledd at selgeren selv kan tilby slik avhjelp – selv om forbrukeren opprinnelig krever prisavslag eller heving – og derved avskjære disse kravene, forutsatt at avhjelpen skjer etter lovens vilkår. Forbrukeren kan likevel avslå tilbud om avhjelp umiddelbart hvis mangelen «etter sin art er så alvorlig at det ikke er rimelig å forvente at forbrukeren skal godta et tilbud om avhjelp», jf. § 29 tredje ledd siste punktum.
Forbrukerkjøpsloven § 30 stiller fire kumulative krav til selgerens rettingsforsøk:
💰 Ingen kostnad for forbrukeren.
⚖️ Ingen vesentlig ulempe for forbrukeren.
⏳ Gjennomføres innen rimelig tid etter at forbrukeren har reklamert.
🛡️ Ingen reell risiko for at forbrukeren ikke får dekket eventuelle nødvendige utlegg.
Videre fastsetter § 30 fjerde ledd:
«Viser det seg en mangel etter retting eller omlevering, kan forbrukeren avvise ytterligere avhjelp, med mindre det er rimelig at selgeren får et nytt forsøk.»
Denne bestemmelsen åpner altså for at selgeren i utgangspunktet kan få mer enn ett forsøk dersom det er rimelig, men samtidig avgrenser den antallet forsøk som forbrukeren faktisk må akseptere.
I praksis kommer det særlig på spissen hvor mange ganger forbrukeren plikter å akseptere at den samme mangelen rettes. Etter gjeldende rett og alminnelig forståelse har forhandleren normalt krav på to forsøk på å rette samme mangel, såfremt vilkårene i forbrukerkjøpsloven §§ 29 og 30 er oppfylt. Dette innebærer blant annet at rettingen må utføres uten «vesentlig ulempe» for forbrukeren og innen «rimelig tid», jf. § 30 første ledd.
Det at selgeren som hovedregel har to forsøk ved samme mangel, understøttes også av lovforarbeidene (Ot.prp. nr. 44 (2001–2002) s. 185–186), hvor det er fremhevet at man må akseptere at selgeren har krav på å rette minst én gang, og at selgeren dessuten normalt kan forsøke å rette samme mangelen en gang til, såfremt dette skjer raskt og uten vesentlig ulempe.
Det beror på en konkret helhetsvurdering om selgeren har foretatt forsøkene i tide og på en slik måte at forbrukeren plikter å godta dem. I Rt. 2006 s. 999 (Idamar-dommen) ble det blant annet vektlagt at selgerens rett til avhjelp må utøves i tråd med kontraktsforholdets lojalitetsplikt, og at selgeren ikke kan bruke urimelig lang tid før den første rettingen settes i verk. Kravene til tidsbruk skjerpes typisk når feilen er av vesentlig betydning for forbrukerens bruk av bilen. I forarbeidene til forbrukerkjøpsloven (Ot.prp. nr. 44 (2001–2002) s. 186) er det dessuten uttalt at «kurante reparasjoner bør kunne utføres ganske omgående, for eksempel innen noen dager».
Har selgeren rettet én gang, men mangelen fortsatt viser seg, må forbrukeren vanligvis godta at det gjennomføres én ny utbedring. Men dersom selgeren ikke lykkes med å rette i løpet av to forsøk, eller rettingen trekker urimelig ut i tid eller skaper vesentlige ulemper, kan forbrukeren avslå ytterligere forsøk og kreve prisavslag eller heving, jf. § 30 fjerde ledd og §§ 31–32.
Forbrukerkjøpsloven stiller formelt ikke et absolutt tak på antall forsøk, idet § 30 fjerde ledd sier at forbrukeren kan avvise flere forsøk med «mindre det er rimelig at selgeren får et nytt forsøk». I praksis hender det at svært kompliserte feil kan kreve litt mer tid eller ett ekstra forsøk, men det skal mye til før dette er rimelig å pålegge forbrukeren. I praksis har vi nok knapt sett at dette alternativet har vært anvendt.
Det er altså ved «særlige grunner» at det kan være aktuelt å gi selgeren et forsøk nummer tre, for eksempel hvis selgeren umiddelbart oppdager en klar, enkel feil ved reparasjonen som raskt kan fikses, og bilen for øvrig er i ferd med å bli fult brukbar. Da kan det etter en konkret vurdering være rimelig at selgeren får en tredje sjanse. Men hovedregelen er nettopp at forbrukeren ikke behøver å finne seg i stadig nye utbedringsrunder for den samme feilen.
Dersom vilkårene for flere rettingsforsøk er til stede (altså at det verken er tidsoppsettende, uforholdsmessig kostbart eller skaper vesentlig ulempe), kan selgeren i henhold til forbrukerkjøpsloven § 29 tredje ledd avskjære forbrukerens krav om prisavslag eller heving, såfremt selgeren «sørger for slik retting eller omlevering i samsvar med loven». Om forbrukeren urettmessig nekter å la selgeren foreta slike lovlige forsøk, kan det føre til at krav om prisavslag eller heving bortfaller.
Er det derimot klart at forhandleren har overskredet grensen for hvor mange ganger feilen kan rettes, eller at det ikke blir rettet innen rimelig tid, kan forbrukeren kreve prisavslag eller – dersom mangelen ikke er uvesentlig – heving av kjøpet, jf. § 32.
Vi har ekspertise på bilsaker. I løpet av kort tid vil vi ofte se om du kan ha en sak å gå videre med. Vi tilbyr en gratis og uforpliktende vurdering, så blir det opp til deg hva du vil gjøre videre i din sak.
Har du kjøpt bilen som privatperson og forsikret den? Eller har du solgt en bil som privatperson og hatt den forsikret på salgstidspunktet? Ja, da har du forsikring som dekker utgifter til advokat inkludert i forsikringen. Dette kalles rettshjelp. Forsikringen dekker advokatutgifter med inntil kr 100 000, mot en egenandel. Vi hjelper deg gjerne med å få dekningen på plass, noe forsikringsselskapet ofte ønsker at advokat utfører.