Bilen har vært chiptunet - kan du heve kjøpet?

Har du kjøpt bil som er chiptunet, men ikke fått noen opplysninger om dette forut for kjøpet? Da kan du ha krav på å heve bilkjøpet. Vi ser nærmere på grunnlaget for et hevingskrav ved manglende opplysninger om tidligere chiptuning av bil. Merk at flere begrep anvendes i praksis, herunder «trimming» eller «optimalisering». 

La oss sjekke om du har en sak å gå videre med

Vurderingen er gratis og uforpliktende
Author picture

Advokat Kjetil Lyngmyr

Hva menes med chiptuning? 

Chiptuning av bil betyr å optimalisere motorens ytelse ved å endre programvaren i bilens motorstyreenhet (ECU – Engine Control Unit). ECU-en styrer viktige parametere som drivstoffinnsprøytning, tenningstidspunkt, turbotrykk og mer. Ved å justere disse innstillingene kan man oppnå mer effekt, bedre dreiemoment og i noen tilfeller lavere drivstofforbruk.

Potensielle ulemper ved chiptuning 

⚠️ Slitasje på motor og drivverk – Høyere effekt kan føre til raskere slitasje på motor, girkasse og turbo.

⚠️ Garantibrudd – Mange bilprodusenter kan nekte garantidekning hvis bilen er chiptunet.

⚠️ Høyere forsikringskostnader – Noen forsikringsselskaper krever at chiptuning meldes inn, og dette kan øke premien.

⚠️ EU-kontroll og lovlighet – Noen former for chiptuning kan gjøre bilen ulovlig for vei, spesielt hvis utslippskravene ikke lenger overholdes.

⚠️ Verdireduksjon – Markedet vil ofte være skeptisk til å kjøpe en bil som har vært chiptunet. Det kan ha en verdireduserende effekt. 

Chiptuning som mangel ved forbrukerkjøp 

Ved kjøp av bil hvor det i etterkant viser seg at selger har unnlatt å opplyse om at bilen er «chiptunet», kan spørsmålet være om dette innebærer en mangel etter forbrukerkjøpsloven. Forbrukerkjøpsloven gjelder når en næringsdrivende selger til en forbruker (jf. lovens § 1), og selgeren kan ikke fraskrive seg ansvar til ugunst for forbrukeren, jf. lovens § 3 første ledd.

Merk at manglende opplysninger om chiptuning også som regel vil være en mangel etter kjøpsloven. Denne kommer til anvendelse i de tilfeller både kjøper og selger er privatpersoner eller næringsdrivende. 

Mangelvurderingen etter forbrukerkjøpsloven

Det sentrale er om det foreligger et avvik fra det kjøper hadde grunn til å forvente. Etter forbrukerkjøpsloven § 16 bokstav b “har tingen en mangel dersom selgeren ved kjøpet har forsømt å opplyse om forhold ved tingen eller dens bruk som han eller hun burde kjenne til, og som forbrukeren hadde grunn til å regne med å få, dersom unnlatelsen kan antas å ha virket inn på kjøpet.” Denne bestemmelsen er særlig aktuell når selger har unnlatt å gi varsel om en bilmodifikasjon (slik som chiptuning) som kan påvirke motor, ytelser, garanti, forsikring eller annen verdi.

  1. a) Opplysningssvikt

I Rt. 2015 s. 321 (nybil-dommen) ble det presisert at opplysninger om bilens tilstand og bruk kan være avgjørende for kjøpers motivasjon og valg. Manglende opplysninger eller misvisende informasjon kan etter omstendighetene gi grunnlag for mangel. Når selger unnlater å opplyse om chiptuning, kan dette påvirke forbrukerens kjøpsbeslutning (f.eks. forsikringsdekning, slitasje eller tap av fabrikkgaranti). Det kreves ikke at selgeren har handlet i ond tro; selgeren blir normalt ansvarlig også når han ikke var klar over forholdet, jf. prinsippene som kom til uttrykk i LG-2007-10453 (der manipulasjon av speedometeret utløste mangelansvar selv om selger ikke kjente til dette).

  1. b) Virkning på avtalen

At bilen er chiptunet kan være noe forbrukeren ville vektlagt før kjøpet, særlig om en slik modifikasjon kan medføre høyere motorbelastning, endret garanti fra produsent eller endret forsikringssituasjon. Forbrukeren må vise at manglende informasjon “kan antas å ha virket inn på kjøpet,” jf. forbrukerkjøpsloven § 16 bokstav b. Dette innebærer normalt at de fleste forbrukere vil vektlegge slike opplysninger, enten for prisforhandling eller vurdering av risiko.

Tidspunktet for mangelsbedømmelsen

Om det foreligger en mangel, skal vurderes på leveringstidspunktet, jf. forbrukerkjøpsloven § 18 første ledd. Selv om modifikasjonen først blir kjent etter levering, vil selger likevel ha ansvaret dersom chiptuningen faktisk forelå da forbrukeren overtok bilen og burde vært opplyst. De første to årene etter overlevering av bilen skal det legges til grunn at mangelen var tilstede ved kjøpet. Dette med mindre kjøper klarer å sannsynliggjøre noe annet. 

Rettigheter ved mangel

Dersom chiptuningen anses som en mangel, kan forbrukeren som utgangspunkt gjøre gjeldende de alminnelige misligholdsbeføyelsene i loven. Etter forbrukerkjøpsloven § 26 “kan kjøperen kreve retting, omlevering, prisavslag, heving og erstatning samt holde kjøpesummen tilbake” dersom vilkårene for de ulike beføyelsene er oppfylt. I praksis kan følgende være aktuelle:

Retting eller omlevering

Jf. forbrukerkjøpsloven § 29. Retting av en chiptunet bil er ofte ikke aktuell. Chiptuning medfører økt slitasje på motor og drivverk. Omlevering av en annen tilsvarende bil uten modifikasjoner kan bli aktuelt hvis det er praktisk mulig. I praksis ser vi at dette vanskelig lar seg gjøre. Både retting og omlevering er derfor lite aktuelt i disse sakene. 

Prisavslag

Dersom det ikke er aktuelt med retting eller omlevering, kan forbrukeren kreve prisavslag, jf. forbrukerkjøpsloven § 31. Avslaget skal svare til mangelen i forhold til bilens verdi. Det vil som regel være forbundet med stor usikkerhet hvordan bilens verdi påvirkes. 

Heving

Forbrukeren kan heve etter forbrukerkjøpsloven § 32 hvis mangelen ikke er uvesentlig. Vi har flere ganger sett, både gjennom rettspraksis og praksis fra Forbrukerklageutvalget at chiptuning som mangel gir grunnlag for å heve kjøpet. 

Erstatning

Etter forbrukerkjøpsloven § 33 kan forbrukeren kreve erstatning for økonomisk tap som følge av mangelen, både direkte og indirekte tap. Her finnes det ingen force majeure-innskrenkning, og selger svarer strengt for skader som skyldes mangelen.

Reklamasjonsfrist

Kjøperen må reklamere “innen rimelig tid” etter at han eller hun oppdaget eller burde ha oppdaget mangelen, jf. forbrukerkjøpsloven § 27 første ledd. I praksis må man klage så snart man får kjennskap til at bilen er chiptunet. Reklamasjon må også skje senest to år etter leveringen, eventuelt fem år hvis bilen er ment å vare vesentlig lenger, jf. forbrukerkjøpsloven § 27 annet ledd.

Har du en sak å gå videre med? 

Vi har ekspertise på bilsaker. I løpet av kort tid vil vi ofte se om du kan ha en sak å gå videre med. Vi tilbyr en gratis og uforpliktende vurdering, så blir det opp til deg hva du vil gjøre videre i din sak. 

«Alle» bilforsikringer dekker utgifter til advokat 

Har du kjøpt bilen som privatperson og forsikret den? Eller har du solgt en bil som privatperson og hatt den forsikret på salgstidspunktet? Ja, da har du forsikring som dekker utgifter til advokat inkludert i forsikringen. Dette kalles rettshjelp. Forsikringen dekker advokatutgifter med inntil kr 100 000, mot en egenandel. Vi hjelper deg gjerne med å få dekningen på plass, noe forsikringsselskapet ofte ønsker at advokat utfører. 

Vi vurderer din bilsak. Gratis og uforpliktende!