Heve kjøp av ny bil - når kan du heve kjøpet?

Ved kjøp av ny bil er utgangspunktet at du kan forvente det beste. Bilen skal fungere optimalt og den skal være akkurat som bestilt. Ved avvik fra disse forventningene og den avtalen som foreligger kan du ha krav på å heve kjøpet av den ny bilen. Vi skal i denne artikkelen se på hvordan du kan heve kjøp av ny bil.
Heve kjøp av ny bil – kan du kreve heving?
Ved kjøp av ny bil er utgangspunktet at du kan forvente det beste. Bilen skal fungere optimalt og den skal være akkurat som bestilt. Ved avvik fra disse forventningene og den avtalen som foreligger kan du ha krav på å heve kjøpet av den ny bilen. Vi skal i denne artikkelen se på hvordan du kan heve kjøp av ny bil.
Heving av nybilkjøp etter forbrukerkjøpsloven
Når du som privatperson kjøper en ny bil er det forbrukerkjøpsloven som kommer til anvendelse. Dette er en forbrukervennlig lov som er ment å gi deg som forbruker et sterkt vern mot store sterke motparter som driver nybilsalg. Opplever du avvik fra avtalen eller brudd med de berettigede forventninger du kunne ha, foreligger det en mangel etter loven. Heving av nybilkjøp fordrer at en slik mangel foreligger. Dette kan være tilfelle ved brudd på avtalen eller tekniske feil og mangler. Det samme vil være tilfellet dersom bilen ikke oppfyller de forventninger man kunne ha til objektet.
Mangelen kan ikke være “uvesentlig”. Dersom mangelen er uvesentlig vil du som regel måtte nøye deg med andre mangelskrav som prisavslag eller erstatning. Videre må du for å kunne heve kjøpet være i en situasjon der mangelen heller ikke er rettet eller ikke kan rettes. Det vil f eks være tilfellet hvis selger har gitt uriktige opplysninger eller har holdt tilbake opplysninger.
Om mangelen ikke er uvesentlig vil bero på en konkret og skjønnsmessig vurdering. Mistenke du at mangelen ikke er uvesentlig du vurderer å heve kjøpet kan du spørre oss om en gratis førstevurdering. Fra praksis har vi sett at manglende firehjulstrekk ved rygging kan gi hevingsgrunnlag. Det samme er tilfellet dersom bilen leveres med dårligere garantivilkår enn avtalt eller man ikke klarer å utbedre ryggekamera som ikke virker. Eksemplene er mange og dette er bare noen av dem.
Forutsetninger for å kunne heve kjøp av ny bil:
- Det må foreligger en mangel i lovens forstand.
- Du må ha reklamert rettidig.
- Mangelen er ikke utbedret innenfor lovens krav.
- Mangelen er ikke “uvesentlig”.
Hvordan hever du kjøp av ny bil?
- Reklamer til forhandler så snart du oppdager feil og mangler.
- Få i reklamasjonen frem at du klager, hva du klarer over og at du vil heve kjøpet. Sett en frist på 7 dager. Gjør dette skriftlig, slik at du kan dokumentere for ettertiden.
- Sørg for å dokumentere alt i saken så godt det lar seg gjøre, herunder feil og mangler.
Har du en sak å gå videre med?
Vi har ekspertise på bilsaker. I løpet av kort tid vil vi ofte se om du kan ha en sak å gå videre med. Vi tilbyr en gratis og uforpliktende vurdering, så blir det opp til deg hva du vil gjøre videre i din sak.
«Alle» bilforsikringer dekker utgifter til advokat
Har du kjøpt bilen som privatperson og forsikret den? Eller har du solgt en bil som privatperson og hatt den forsikret på salgstidspunktet? Ja, da har du forsikring som dekker utgifter til advokat inkludert i forsikringen. Dette kalles rettshjelp. Forsikringen dekker advokatutgifter med inntil kr 100 000, mot en egenandel. Vi hjelper deg gjerne med å få dekningen på plass, noe forsikringsselskapet ofte ønsker at advokat utfører.
Vi vurderer din bilsak. Gratis og uforpliktende!
Reklamasjon er en klage. Av bevishensyn bør den være skriftlig. Ved reklamasjon gir kjøper beskjed om at mangel påberopes og det kan/bør også gis uttrykk for hva som kreves. Særlig gjelder dette ved hevingskrav etter kjøpsloven. Her gjelder en egen frist for å fremsette krav om heving. Ellers må man være obs på at fristen for å reklamere er todelt. Den ene fristen gjelder reklamasjon «innen rimelig tid», mens den andre fristen regulerer absolutt frist for å reklamere. Denne er 2 år etter kjøpsloven og 5 år ved forbrukerkjøp. En reklamasjon som er for sent fremsatt medfører ofte at kravet må ansees bortfalt. Mangelen kan ikke lenger gjøres gjeldende. Fra dette utgangspunktet kan likevel mangel gjøres gjeldende i enkelte tilfeller. I forhold til den relative fristen, kravet til reklamasjon «innen rimelig tid», kan en for sent fremsatt reklamasjon likevel gjøres gjeldende dersom selger begir seg inn på realitetsdrøftelser uten å påberope at reklamasjonen er fremsatt for sent. Reklamasjonsfristen kan også settes til side dersom selger beviselig har opptrådt uredelig.
Mangel i dagligtalen er ikke det samme som mangel i lovens forstand. Mangel er en fellesbetegnelse for en rekke forhold som kan medføre at kjøper har et krav mot selger. Grovt skissert vil mangel foreligge i følgende tilfeller der det foreligger brudd på avtalen, selger har gitt uriktige opplysninger om objektet, selger har gitt uriktige opplysninger om objektet eller objektet viser seg å være i (vesentlig) dårligere stand enn det kjøper kunne forvente. Nærmere om hva som er mangel fremgår av kjøpsloven §§ 17, 18 og 19. I forbrukerkjøpsloven er mangelsbestemmelsen særlig §§ 15 og 16.
Kjøper kan ved mangel på objektet kreve utbedring, prisavslag, erstatning heving heving av kjøpet.
Selger har rett til å få oppgjør for kjøpesummen. Ved mangel på bilen kan selger kreve å få utbedre mangelen.
Dekning av advokatutgifter forutsetter følgende:
For at selger skal få dekket advokatutgifter må bilen ha vært forsikret på salgstidspunktet. Dette gjør de aller fleste. Men, dersom du tar forsikringen av bilen en periode før du selger den vil du senere ikke kunne få dekket rettshjelp under forsikringen.
For kjøper gjelder at bilen må ha vært forsikret på tidspunktet for grunnlaget for uenigheten(«tvisten») og når uenigheten oppstår. De fleste kjøpere i dag tegner alltid forsikring umiddelbart ved kjøpet og holder forsikring i kraft etter det.
Felles:
Det må sannsynliggjøres at det foreligger en «tvist». Det vil si at kjøper har fremsatt et krav og at kravet helt eller delvis er bestridt av selger. Typisk vil dette gjelde der kjøper har fremsatt et skriftlig mangelskrav og dette mangelskravet er skriftlig bestridt av selger.
Merk at alle privatpersoner har rettshjelp inn unden den ordinære bilforsikringen. For næringsdrivende må det foretas en nærmere sjekk av de konkrete vilkårene.
Dekningen er som regel på kr 100 000 for privatpersoner. For næringsdrivende kan den være vesentlig høyere. Egenandelen er som regel omkring kr 4000, men noe høyere for næringsdrivende. Når egenandelen er betalt har man 80% dekning inntil makssummen.
Merk at det kan være en meldefrist. Vi søker ofte for våre klienter ved oppstart av oppdraget.
Vilkår kan variere og det er derfor nødvendig å sjekke hver enkelt forsikring.