Har du som privatperson forsøkt å gjøre alt riktig, så gikk det galt likevel? Vi blir ofte kontaktet av fortvilte privatpersoner som har solgt bil, så går det en stund og kjøper krever heving av kjøpet. Dette kan være mentalt belastende og veldig mange søker advokatbistand for å få profesjonell hjelpe til å navigere i jungelen av tung juridisk materie og vanskelige bevishensyn.
Advokat Kjetil Lyngmyr
Ved salg av bil mellom to privatpersoner gjelder som hovedregel kjøpsloven av 1988. Dette betyr blant annet at kjøperen må påvise at det foreligger et kontraktsbrudd som er en mangel, og at denne mangelen igjen utgjør et «vesentlig kontraktsbrudd», jf. kjøpsloven § 39. Husk at avtalegrunnlaget spiller inn. Hva ble kommunisert før kjøpet? Hva sto i annonsen og salgskontrakten? Skriftlig korrespondanse forut for kjøpet kan ha viktig bevismessig verdi i tvisten.
Hevingsspørsmålet reiser seg kun dersom det faktisk er en mangel ved bilen. Etter kjøpsloven §§ 17–21 kan en bil ha mangel dersom den ikke er i samsvar med det partene har avtalt, eller den avviker fra det kjøperen ellers hadde grunn til å forvente. Spørsmålet er om feilen kan karakteriseres som et avvik fra den stand og kvalitet som måtte anses avtalt.
Mangelen må i utgangspunktet ha vært til stede da risikoen for tingen gikk over på kjøperen, jf. kjøpsloven § 21. Feil som oppstår etter overtakelsen, vil selger normalt ikke ha ansvar for, med mindre annet er avtalt eller selger har påtatt seg videre ansvar. Et sentralt tvistepunkt er om utgangspunktet for mangelen kan føres tilbake til tiden forut for kjøpet. Dette er naturlig. Har kjøper eller forhold på kjøpers hånd medført at bilen er mangelfull skal ikke selger stå til ansvar for dette.
Dersom selger uttrykkelig har solgt bilen “som den er” eller med andre klare forbehold, kan det spille inn på mangelvurderingen. (Men ifølge alminnelig praksis skal man bare ta hensyn til kjøpsloven § 19 om “som den er”-forbehold dersom det faktisk er avtalt eller synliggjort, ellers ignoreres den regelen fullt ut.) I realiteten selges de fleste biler mellom privatpersoner «som den er».
En grunnleggende forutsetning for at kjøper skal kunne kreve heving, er at det er reklamert rettidig, jf. kjøpsloven § 32. Etter denne bestemmelsen taper kjøperen retten til å gjøre en mangel gjeldende dersom han ikke “innen rimelig tid” etter at han oppdaget eller burde ha oppdaget mangelen, gir selgeren melding som angir hva slags mangel det gjelder.
Kjøper må gjøre det klart at han anser det for et kontraktsbrudd og at han ønsker å påberope seg mangelen.
Er det reklamert for sent, kan kravet om heving falle bort.
Hvis selger likevel går i reelle forhandlinger om feilen uten å påberope seg for sen reklamasjon, kan det i noen tilfeller bli tolket som at selger har akseptert reklamasjonen, jf. Rt. 1984 s. 962 (Mesterhus). Det er likevel viktig at selger tydelig fremhever eventuell innsigelse om for sen reklamasjon så tidlig som mulig.
Dersom kjøper påberoper seg mangel, har selger som regel en rett (og ofte en interesse) i å forsøke å avhjelpe ved retting eller omlevering, jf. kjøpsloven § 34. I mange tilfeller kan mangelen repareres, slik at kjøper da ikke kan heve. Man skal imidlertid være oppmerksom på at det å rette en mangel kan være «skummelt». Begir du deg først inn på at det er adgang til å rette, vil kjøper fort kunne bli hørt med at mangelansvar er erkjent. Det vil igjen skap utfordringer dersom mangelen er kostbar og/eller vanskelig å utbedre. I praksis er det sjeldent en gode ide å påberope seg utbedringsretten, men mindre du har full kontroll på utbedringskostnaden og og saken forøvrig. Utbedringsretten må ikke forvekles med de tilfeller partene å lande en avtale hvor saken løses i minnelighet.
Heving er den strengeste misligholdsbeføyelsen og forutsetter at kontraktsbruddet er vesentlig, jf. kjøpsloven § 39 første ledd. Dette innebærer en helhetsvurdering, der særlig følgende momenter vektlegges:
Hvor stort avviket er fra avtalt tilstand, og om mangelen har avgjørende betydning for at kjøperen i det hele tatt ville inngå avtalen.
Heving vil innebære at kjøper får tilbake kjøpesummen, og selger må overta en bil som nå kan ha tapt verdi. Det tas i rettspraksis hensyn til den økonomiske belastningen heving medfører.
Dersom kontraktsbruddet kan avhjelpes på en mindre inngripende måte enn heving (for eksempel ved reparasjon eller prisavslag), skal dette vurderes før heving blir aktuelt.
Høyesterett har i flere saker understreket at kjøper må ha “rimelig grunn til å si seg løst fra avtalen” for at heving skal innvilges. Har selger gjort flere mislykkede forsøk på retting, kan situasjonen lettere karakteriseres som et vesentlig kontraktsbrudd.
Sjekk om feilen virkelig er en mangel: Mange forhold ved en bruktbil skriver seg fra normal slitasje, og er ikke nødvendigvis et avtalebrudd.
Vurder om reklamasjonen er rettidig: Hvis kjøper har vært passiv i lang tid, kan du bestride kravet om heving som for sent fremsatt, jf. kjøpsloven § 32.
Krev vesentlighet: For at kjøper skal få heve, må mangelen være så vidtrekkende at, etter en helhetsvurdering, kjøper har rimelig grunn til å løsne seg fra kjøpet, jf. kjøpsloven § 39.
Dokumenter kommunikasjon: Pass på god skriftlig kommunikasjon, og vær tydelig på eventuelle innsigelser, slik at du unngår å bli ansett for å ha akseptert kjøpers påstander og krav.
Vi har ekspertise på bilsaker. I løpet av kort tid vil vi ofte se om du kan ha en sak å gå videre med. Vi tilbyr en gratis og uforpliktende vurdering, så blir det opp til deg hva du vil gjøre videre i din sak.
Har du kjøpt bilen som privatperson og forsikret den? Eller har du solgt en bil som privatperson og hatt den forsikret på salgstidspunktet? Ja, da har du forsikring som dekker utgifter til advokat inkludert i forsikringen. Dette kalles rettshjelp. Forsikringen dekker advokatutgifter med inntil kr 100 000, mot en egenandel. Vi hjelper deg gjerne med å få dekningen på plass, noe forsikringsselskapet ofte ønsker at advokat utfører.